Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 10 w Rzeszowie

Szkoła Podstawowa Nr 4 im. Jana III Sobieskiego, Przedszkole Publiczne Nr 31

Inne realizowane projekty - „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”

Spis treści

 

„Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”

Projekt KIK 34



Od 4 listopada 2013 roku Zespół Szkół nr 4 w Rzeszowie bierze udział w projekcie pod nazwą: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprze edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Projekt realizowany jest w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy przewidywanego na lata 2011-2017. Realizujemy zadanie 2: „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i średnich oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”. Celem programu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i, w konsekwencji, zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym. Idea programu zakłada, że w przedszkolu i szkole społeczność (pracownicy, uczniowie i rodzice) podejmuje wspólne działania dla poprawy i utrzymania swojego zdrowia i samopoczucia przez zmianę zachowań żywieniowych i podniesienie aktywności fizycznej. Zasady prawidłowego stylu życia wdrażane będą m.in. poprzez: realizację programów edukacyjnych, organizację wspólnych śniadań, zmianę na prozdrowotne asortymentu produktów spożywczych dostępnych na terenie szkoły, a także wprowadzanie różnych, codziennych form aktywności fizycznej wśród uczniów. Projekt KIK 34 Podkarpacie reklamują następujące linki do stron internetowych:


Oficjalna strona: kliknij
Fan Page - Facebook: kliknij
Twitter: kliknij
Youtube: kliknij

4 czerwca 2014 r. odbyło się w Zespole Szkół Spożywczych II Forum Gimnazjalisty. Otwarcia i powitania dokonała Pani Dyrektor, mgr inż. Aleksandra Wanic. Podczas spotkania został wygłoszony wykład pt. ,,Racjonalne żywienie - Twój najlepszy wybór”- mgr inż. Marzeny Borzęckiej. W czasie tej uroczystości, oprócz prezentacji Zespołu Szkolno - Przedszkolnego nr 5, gimnazja rywalizowały w turnieju matematyczno – gastronomiczno - sportowym, w którym pierwsze miejsce zajęło Gimnazjum nr 13, drugie miejsce Gimnazjum nr 9, a trzecie miejsce Gimnazjum nr 14. 

W konkursie na plakat pod hasłem ,,Dobre zdrowie, dobry zawód, dobra przyszłość” pierwsze miejsce zajęła praca Barbary Gozdek z Gimnazjum nr 14. GRATULUJEMY!!!!

Całą tę uroczystość umilały występy uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych: Zuzanny Hepnar i Huberta Lachcika oraz piękny pokaz akrobatyki sportowej ze Stowarzyszenia Akrobatyki Sportowej Brygidy Sakowskiej-Kamińskiej. Odbyła się również degustacja produktów zdrowej żywności przygotowana przez młodzież z Zespołu Szkół Spożywczych. Na zakończenie II Forum Gimnazjalisty wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.

Uczennice klas  II A,B i IIIA,B w ramach programu „Trzymaj Formę” brały udział w Seminarium dla młodzieży podczas Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych Ekogala 2014 w Rzeszowie - 23 maja 2014r.



Program obejmował:

  • Wykład pt ”Dobroczynna moc produktów mlecznych” przeprowadzony prze dr Leokadię Drobnicę z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
  • Pokaz wytwarzania produktów mlecznych z wykorzystaniem dawnych technologii pt.”Tradycje serowarskie w Beskidzie Niskim na przykładzie serów produkowanych w Rodzinnym GospodarstwieFiga” Tomasz i Wawrzyniec Maziejuk.
  • Rozstrzygnięcie Wojewódzkich konkursów ekologicznych. Uczennice klas I B i  III B w ramach programu „Trzymaj Formę” wzięły udział w Wojewódzkim  konkursie plastycznym „Zdrowo jem, zdrowo żyję-trzymam formę”. Wyróżniona  została uczennica klasy III -Dominika Micał.
  • Pokaz przygotowanych przekąsek ekologicznych przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
  • Degustacja potraw przygotowanych produktów ekologicznych.

Zobacz galerię